nalewka truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 24 godz.
  • Dla 1 osoby

Wyborna w smaku, ma piękny kolor i znakomity smak. Najlepiej przygotować ją ze świeżo zebranych we własnym ogródku truskawek, im owoce będą słodsze, tym nalewka będzie bardziej aromatyczna.

  • 24 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych, zdrowych truskawek
    1 1/4 litra alkoholu (1:1 spirytus z wódką)
    750 g cukru
    1 1/2 szklanki wody
    sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i pozbawione szypułek truskawki wrzucam do dużego (3 litrowego) słoja i zalewam alkoholem tak, aby owoce były lekko przykryte. Zostawiam na słońcu na 24 godziny (nie dłużej, bo od pesteczek nalewka nabierze goryczy!). Nalewkę zlewam, owoce delikatnie odciskam na sicie. Z cukru i wody przygotowuję gęsty syrop - zagotowuję mieszając aż do rozpuszczenia cukru, odszumowuję, zdejmuję z ognia. Do gorącego syropu delikatnie wlewam nalewkę, dodaję sok z cytryny i bardzo szybko studzę wstawiając garnek z nalewką do zimnej wody. Schłodzoną nalewkę rozlewam do butelek, szczelnie zamykam i wynoszę do piwnicy na co najmniej 3 miesiące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Nalewka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Nalewka truskawkowa

To może cię zainteresować