Nalewka pomarańczowo - korzenna

4.49 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wymyśliłam sobie tę nalewkę ot tak, na próbę. Byłam ciekawa, co z tego wyjdzie. Efekt przerósł wszelkie oczekiwania. Może to nieskromnie zabrzmi, ale jest znakomita!!!

Składniki:

  • 0,5 l wódki
    8 cm cynamonu
    1 laska wanilii
    6 strączków kardamonu
    1/4 gałki muszkatołowej
    15 goździków
    5 ziarenek ziela angielskiego
    6 ziarenek pieprzu czarnego
    1 liść laurowy
    3/4 szklanki cukru
    duża pomarańcza (potrzebna tylko skórka)
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka pomarańczowo - korzenna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cynamon kruszymy na kawałki, wanilię przecinamy na kilka części, liść laurowy łamiemy na pół.
  • 2. Pomarańczę szorujemy i przelewamy wrzątkiem. Obieramy skórkę bardzo cienko (najlepiej obieraczką do jarzyn).
  • nalewka pomarańczowo-korzenna 3. Wszystkie przyprawy, cukier i skórkę pomarańczy wrzucamy do słoika (0,9 l), wlewamy wódkę, dobrze zakręcamy i mieszamy obracając do góry dnem.
  • 4. Odstawiamy w ciemne miejsce. Od czasu do czasu mieszamy.
  • 5. Po 5-7 dniach przecedzamy. Można już degustować, ale lepiej, jeśli jeszcze kilka dni postoi w spokoju.

Porady

Z tej ilości składników wychodzi ok. 600 ml nalewki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować