Nalewka malinowa

4.99 (154 ocen)

Nalewka ta ma piękny kolor i smak malin. Mocno rozgrzewająca.

Składniki:


  • 1 kg malin

    1 litr wódki (jeśli chcemy mocniejszą dajemy 1/2 litra wódki, 1/2 litra spirytusu)

    cukier (około 1/2 kg- ale to zależy od gustów i malin)
Wystaw ocenę:

4.99 (154 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny wrzucamy do wysokiego słoja. Zasypujemy cukrem: ja zasypuje cukrem partiami: maliny- cukier- maliny- cukier.
    Odstawiamy, aż owoce puszczą sok (1-2 dni).
  • 2. Zalewamy 1 litrem wódki (jeśli chcemy mocniejszą nalewkę możemy dać 1/2 litra wódki i 1/2 litra spirytusu). Zakręcamy słój i odstawiamy w zaciemnione miejsce na 2 tygodnie (nie więcej bo maliny mogą zgorzknieć).
  • 3. Po 2 tygodniach:
    Wyciskamy delikatnie z malin sok i alkohol, przefiltrowujemy nalewkę (co najmniej 2 razy) i rozlewamy do butelek.

    Odstawiamy na 2 miesiące w zaciemnione miejsce, aby nalewka nabrała mocy i wyrazistości smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować