Nalewka lipa z miodem (nalewka lipowa, lipówka)

3 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Lipa ma bardzo słodki, mocny zapach. W połączeniu z miodem i skórą cytrynową powstaje niezwykle aromatyczna, rozgrzewająca nalewka. Idealnie sprawdzi się w jesienno-zimowym sezonie przeziębień.

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Kwiaty lipy - 3 szklanki
    Miód - 750ml
    Woda - 750ml
    Spirytus - 500ml
    Starta skórka z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka lipa z miodem (nalewka lipowa, lipówka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nalewka lipa z miodem (nalewka lipowa) 1. Zbieramy kwiaty lipy, bardzo dokładnie przebieramy. Płuczemy. Odmierzamy 3 szklanki, lekko dociskając.

    Wodę zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy będzie lekko ciepła dodajemy miód i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy wódkę i startą skórę z 1 sparzonej cytryny.

    Kwiaty lipy wkładamy do dużego słoja i zalewamy mieszanką wody, miodu i wódki. Odstawiamy w ciemne miejsce na 3 tygodnie. Co kilka dni potrząsamy słojem lub mieszamy drewnianą łyżką.

    Po tym czasie przecedzamy. Najlepiej przelać najpierw przez sito, a potem przez gazę.

    Odstawiamy na 3-4 tygodnie.


    W tym roku już oczywiście za późno na zbiór lipy, ale zapiszcie przepis na przyszły rok - na pewno się przyda ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować