Nalewka lawendowa

4.99 (144 ocen)

  • 20 min

Co prawda musicie trochę poczekać , aż nabierze mocy i aromatu, ale zapewniam,że już jesienią, będziecie mogli się raczyć pysznym trunkiem z domowego barku.

  • 20 min

Składniki:

  • 0,5 l wódki
    szklanka miodu lipowego ( ew. wielokwiatowego)
    garść suszonych kwiatów lawendy ( jeśli nie macie swojej lawendy, możecie kupić w aptece lub sklepie zielarskim)
    1 gałązka lawendy z listkami
    skórka otarta z cytryny
Wystaw ocenę:

4.99 (144 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki Likiery

Nalewka lawendowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nalewka lawendowa 1. Kwiaty lawendy, gałązkę z listkami i skórkę otartą z cytryny wkładamy do słoika. W oddzielnym słoju mieszamy wódkę z miodem energicznie potrząsając aby się dobrze połączyło.Pozbywamy się powstałej piany, mieszaninę wlewamy do słoika z lawendą, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 10 dni. Po tym czasie przecedzamy rozlewamy do butelek i się delektujemy, lub zostawiamy do dalszego leżakowania.

Porady

zamiast otartej skórki z cytryny, możecie dodać skórkę pomarańczową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lawenda Likier Miód Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować