Ta naleweczka jest nie tylko idealna na jesienno-zimowe chłody, ale również ma wspaniały smak. Niezwykły aromat imbiru i słodycz jabłek oraz miodu to niebywałe połączenie.
15 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
2 szklanki żubrówki (u mnie do słoika weszło 1 ¾ szklanki wódki)
2 średnie jabłka, 186 gram waga po obraniu
sok z połowy dużej cytryny
4,5 dag imbiru, waga po obraniu osłonki
0,5 szklanki miodu akacjowego lub lipowego
opcjonalnie szczypta szafranu dla koloru, dodajemy po filtracji
Nalewka imbirowo jabłeczna z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane jabłka bez gniazd nasiennych pokroić na ósemki. Imbir obrać z osłonki i pokroić w plastry. Do słoika lub butelki włożyć jabłka, imbir, wlać sok z cytryny,miód oraz alkohol. Zakręcić słoik i odstawić na 3 miesiące. Po tym czasie przefiltrować nalewkę, dodać szczyptę szafranu i ponownie odstawić na 3 miesiące. Z tej ilości składników jest 1 butelka pysznej naleweczki :)
Komentarze