Nalewka imbirowo jabłeczna z miodem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ta naleweczka jest nie tylko idealna na jesienno-zimowe chłody, ale również ma wspaniały smak. Niezwykły aromat imbiru i słodycz jabłek oraz miodu to niebywałe połączenie.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki żubrówki (u mnie do słoika weszło 1 ¾ szklanki wódki)
    2 średnie jabłka, 186 gram waga po obraniu
    sok z połowy dużej cytryny
    4,5 dag imbiru, waga po obraniu osłonki
    0,5 szklanki miodu akacjowego lub lipowego
    opcjonalnie szczypta szafranu dla koloru, dodajemy po filtracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka imbirowo jabłeczna z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane jabłka bez gniazd nasiennych pokroić na ósemki. Imbir obrać z osłonki i pokroić w plastry. Do słoika lub butelki włożyć jabłka, imbir, wlać sok z cytryny,miód oraz alkohol. Zakręcić słoik i odstawić na 3 miesiące. Po tym czasie przefiltrować nalewkę, dodać szczyptę szafranu i ponownie odstawić na 3 miesiące. Z tej ilości składników jest 1 butelka pysznej naleweczki :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Cytryna Imbir Jabłka Miód Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Bez gotowania

Podobne przepisy

To może cię zainteresować