Nalewka gruszkowa

4.49 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Niezwykle aromatyczna nalewka, która przypadnie do gustu najbardziej wytrawnym smakoszom.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kg gruszek
    1 l spirytusu
    500 ml wody
    300-500 g cukru,
    2 łyżki prawdziwego miodu
    pół cytryny
    4 goździki
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka gruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gruszkowa 1. Gruszki - ładne soczyste nienadpsute obieramy i kroimy na cząstki -nożem nierdzewnym.Skrapiamy sokiem z cytryny. Z wody i cukru oraz goździków gotujemy syrop. Gruszki przekładamy do słoja a następnie zalewamy syropem. Po przestudzeniu, a najlepiej po ok.2-3 dniach uzupełniamy je spirytusem i miodem i odstawiamy na kilka miesięcy do leżakowania. Wybieramy do tego miejsce ciemne i pozbawione obcych zapachów. Co jakiś czas wstrząsamy słojem.
  • gruszkowy trunek 2. Po ok. 5-6 miesiącach nalewkę przelewamy przez gazę,rozlewamy do butelek i odstawiamy do ponownego leżakowania- możemy na tym etapie uzupełnić ją wódką czy spirytusem jeśli uznamy, że jest zbyt słodka.

Porady

Gruszki kroimy nierdzewnym nożem, wtedy nie ściemnieją, a nalewka zachowa piękny kolor. Gruszki wyjmujemy po około 2-3 tygodniach i możemy zalać syropem/wykorzystać do deserów. *Nalewkę możemy również rozcieńczyć syropem lub przegotowaną wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Owoce Alkohol

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować