Nalewka gruszkowa

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniały, mocny smak i aromat.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg gruszek
    0,25 kg cukru
    0,25 l spirytusu
    0,25 l wódki

Nalewka gruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki.
  • 2. Plastry układamy w słoju i przesypujemy cukrem. Odstawiamy na 2 dni. Co jakiś czas potrząsamy.
  • 3. Dolewamy wódkę i spirytus i odstawiamy na 1 miesiąc.
  • 4. Zlewamy trunek, filtrujemy i przelewamy do butelek.
  • 5. Nalewka powinna leżakować jeszcze 3 miesiące w ciemnym, chłodnym miejscu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
nalewka gruszkowa