Naleśnikowe sakiewki z wątróbką i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do naczynia wsypać mąkę. Wbić jajko, dodać sól, wlać mniej niż połowę mleka zmieszanego z wodą i olejem. Zmiksować. Nie przerywając miksowania, powoli dolewać resztę mleka. Odstawić ciasto na 30 minut. Wymieszać, usmażyć naleśniki.
2.Śliwki wypłukać, zalać gorącą wodą, po 15 minutach osączyć i zmiksować. Wątróbkę zemleć, smażyć kilka minut na rozgrzanym oleju, mieszając. Dodać śliwki, orzechy, razem chwilę smażyć. Przyprawić solą i pieprzem, rozłożyć po łyżce na środkach placków naleśnikowych, zebrać brzegi naleśników razem tworząc sakiewkę. Każdą związać zieleniną. Można podawać ze sosem wg uznania (np. grzybowym).
Komentarze