Naleśnikowe sakiewki z wątróbką i śliwkami

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

niecodzienne nadzienie w sakiewkach naleśnikowych

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • NALEśNIKI:
    - mąka: 20 dekagramów
    - mleko: 1 szklanka
    - woda gazowana: 1 szklanka
    - Jajko: 1 sztuka
    - olej: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    FARSZ:
    - wątróbki drobiowe: 50 dekagramów
    - suszone śliwki: 10 dekagramów
    - starte orzechy laskowe: 1 łyżka
    - olej słonecznikowy: 3 łyżki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - szczypiorek: 1 pęczek

Naleśnikowe sakiewki z wątróbką i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia wsypać mąkę. Wbić jajko, dodać sól, wlać mniej niż połowę mleka zmieszanego z wodą i olejem. Zmiksować. Nie przerywając miksowania, powoli dolewać resztę mleka. Odstawić ciasto na 30 minut. Wymieszać, usmażyć naleśniki.
  • 2. Śliwki wypłukać, zalać gorącą wodą, po 15 minutach osączyć i zmiksować. Wątróbkę zemleć, smażyć kilka minut na rozgrzanym oleju, mieszając. Dodać śliwki, orzechy, razem chwilę smażyć. Przyprawić solą i pieprzem, rozłożyć po łyżce na środkach placków naleśnikowych, zebrać brzegi naleśników razem tworząc sakiewkę. Każdą związać zieleniną. Można podawać ze sosem wg uznania (np. grzybowym).

Komentarze

Podobne przepisy