Naleśniki zapiekane z warzywami

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

Najlepsze ciepłe, zaraz po upieczeniu. To pożywny i sycący obiad, nie tylko dla wegetarian.

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g mąki
    200 ml mleka
    150 ml wody
    jajko
    1 puszka krojonych pomidorów
    1 bakłażan
    1 czerwona papryka
    20 dag pieczarek
    1 czerwona cebula
    2-3 ząbki czosnku
    garść zielonych oliwek
    oliwa
    suszony tymianek
    sól, pieprz, cukier
    suszone oregano
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki zapiekane z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, mleko, wodę i jajko miksujemy ze szczyptą soli. Odstawiamy na 20 minut, po czym smażymy naleśniki.
  • 2. Warzywa myjemy i oczyszczamy. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w cienkie paseczki. Bakłażana kroimy w plastry i każdy z nich na cztery części. Pieczarki kroimy w plasterki. Warzywa smażymy na oliwie, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
  • 3. Do pomidorów dodajemy posiekany czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wlewamy na dno naczynia żaroodpornego. Naleśniki nadziewamy farszem, zawijamy zaginając boki i układamy na pomidorach. Posypujemy pokruszoną fetą i oregano. Dodajemy oliwki, skrapiamy wierzch naleśników oliwą i zapiekamy 25 minut w 180 ºC.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować