Naleśniki zapiekane z serem

4.5 (143 ocen)

któż nie lubi naleśników ?????

Składniki:

  • NA NALEŚNIKI
    250 g mąki
    2 jajka i 1 żółtko
    1/4 l mleka
    1/4 l wody
    5 łyżek oliwy
    szczypta soli
    NA FARSZ
    500 g serka waniliowego np. Juliko
    200g rodzynek
    4 łyżki cukru
    1 duża kwaśna śmietana 12%
    1 żółtko
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki zapiekane z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki , jajek, soli, mleka, wody i oliwy przygotuj ciasto i odstaw na około 20 minut. W tym czasie przygotuj farsz.
  • 2. Rodzynki ( w tym przypadku duże jumbo ) zalej gorącą wodą i po chwili osącz. Do miski przełóż twarożek, dodaj żółtko, cukier i dwie łyżki śmietany. Wymieszaj. Odłóż kilka rodzynek i resztę wrzuć do farszu i wymieszaj.
  • 3. Usmaż naleśniki. Na każdy naleśnik nakładaj porcje nadzienia, zawiń w rulony i ułóż w formie do zapiekania lub żaroodpornego naczynia.
  • 4. Po naleśnikach rozprowadź pozostałą rozmieszaną śmietaną. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i zapiekaj 20 minut. Po wyjęciu posyp odłożonymi rodzynkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować