Naleśniki z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

tak można wykorzystać świąteczną kapustę

Składniki:

  • 16 naleśników
    ser żółty
    po 3 łyżki siemienia lnianego, słonecznika, pestek dyni
    6 łyżek bułki tartej
    2 jajka
    masło
    ok. 650 g kapusty kwaszonej
    300 g kapusty czerwonej
    50 g suszonych śliwek
    50 g suszonych grzybów
    łyżka koncentratu pomidorowego
    pół szklanki półwytr. czerwonego wina
    1 łyżeczka kminku, majeranku, jałowca
    ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zawijamy naleśniki w rulon 1. Do jednego garnka włożyć pokrojoną czerwoną kapustę ze śliwkami i z wodą po moczeniu grzybów. Gotować, aż kapusta zmięknie, od czasu do czasu mieszając. Do drugiego garnka włożyć kapustę kwaszoną, 2 łyżki oliwy i pokrojone grzyby. Gotować powoli na małym ogniu. Gdy kapusta czerwona będzie już miękka przełożyć ja do garnka z kapustą kwaszoną, wymieszać i dalej razem gotować. Po około 20 min. dodać koncentrat, wino, przyprawy (jałowiec rozgnieść) doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do miękkości aż smaki się dobrze połączą, uzupełniać brak płynu w kapuście winem. Ostudzić.
    Naleśniki ułożyć na desce, na każdym po kolei nałożyć kapustę i żółty ser. Boki naleśnika założyć do środka i nastepnie zwinąć go w rulon. Jajka roztrzepać, doprawić solą i pieprzem.
  • obtaczamy w panierce 2. Do panierki zmielić ziarna, zmieszać z siemieniem i bułką. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Zwinięte naleśniki włożyć do jajek i obtoczyć w panierce. Układać w formie obok siebie. Wierzch oprószyć masłem. Zapiec w piekarniku w 180 C przez 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować