Naleśniki z czerwoną soczewicą i twarogiem

4.5 (170 ocen)

Farsz do tych naleśników powstał jako wariacja na temat ruskich w czasie gdy nie mogłam jeść ziemniaków. Do dziś robię ten farsz, do naleśników odsmażanych na maśle lub krokietów. Pycha!

Składniki:


  • Naleśniki:
    150 g mąki
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody gazowanej
    Farsz:
    100 g czerwonej soczewicy
    350 g twarogu domowego
    3 cebule
    3 łyżki oleju rzepakowego
    Sól i pieprz czarny do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z czerwoną soczewicą i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Soczewicę przepłukać, zalać wodą lekko ponad jej poziom i gotować 15 minut do miękkości. Rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Odstawić.

    Cebule posiekać w kosteczkę, zeszklić i zrumienić na oleju rzepakowym, wystudzić.

    Składniki na naleśniki (można użyć innego ulubionego przepisu) zmiksować, odstawić na 15 minut i smażyć cienkie naleśniki.

    Soczewicę zmieszać z twarogiem, cebulą, doprawić solą i pieprzem (lubię dużo czarnego pieprzu w tym farszu) i wymieszać. Naleśniki smarować farszem, składać w chusteczkę.

    Naleśniki można podawać podgrzane, z jogurtem greckim/ śmietaną i posypane koperkiem, można podsmażyć je na maśle lub panierować i usmażyć jak krokiety
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować