Naleśniki z cukinią

0 (0 ocen)

  • 40 min

Do naleśników możemy dodać wszystko co lubimy, ja zdecydowałam się na cukinię. Danie jest lekkie, w sam raz na upały. Można jeść na zimno lub na gorąco. Z tego przepisu wychodzi ok 9 naleśników.

  • 40 min

Składniki:

  • Farsz: pół dużej cukinii lub jedna mała, jedna papryka, jedna cebula, jedna podwójna pierś z kurczaka, koncentrat pomidorowy.
    Naleśniki: ok 70 ml mleka, jajko, mąka, dwie łyżki oleju, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia.
    Sos czosnkowy - może być gotowy lub własnej roboty (kubek śmietany 18%, kilka łyżek majonezu, ząbek czosnku).

Naleśniki z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki farszu kroimy w niewielką kostkę. Fileta podsmażamy, później dodajemy pokrojone warzywa i dusimy do miękkości. Można dodać szklankę wody, a później jak farsz będzie za rzadki woda odparuje. Pod koniec duszenia dodajemy 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego.
  • 2. Podczas duszenia możemy zająć się wyrobieniem ciasta na naleśniki i ich smażeniem oraz ewentualnie robieniem sosu czosnkowego.
  • 3. Nakładamy farsz na naleśnika i składamy go na raz lub dwa, polewamy go sosem czosnkowym.

Porady

Zamiast sosu czosnkowego równie dobrze się sprawdzi inny, np. śmietana+majonez+ketchup.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy