Muszę przyznać, że lepienie pierogów nie jest moim ulubionym zajęciem. A ponieważ moja rodzinka uwielbia pierogi ruskie, musiałam znaleźć dla nich alternatywę :) Farsz zawinęłam w naleśniki i wyszło naprawdę przepyszne danie.
60 min
Składniki:
Składniki na ciasto naleśnikowe (ok. 12-16 naleśników):
1 i 3/4 szkl. mąki tortowej
1 szkl. mleka
1 szkl. wody gazowanej
2 jaja
2 łyżki oleju/oliwy
szczypta soli
Składniki na farsz:
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
250g mielonego twarogu
200g kiełbasy i/lub boczku (opcjonalnie, można pominąć)
3 cebule
sól, pieprz
ewentualnie olej
Naleśniki ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wrzucamy do miski, dokładnie miksujemy, by nie zostały grudki. Smażymy na patelni naleśnikowej z obydwu stron. Zawartość oleju w cieście sprawia, iż nie trzeba już natłuszczać patelni.
2.Podsmażamy kiełbaskę i/lub boczek (ja użyłam 100g boczku i 100g kiełbasy) do wytopienia tłuszczu. Mięso wrzucamy do miski, na tłuszczu (jeśli wytopiło się mało tłuszczu, dodajemy odrobinę oleju) podsmażamy cebulę, po czym łączymy ją z mięsem, dodajemy twaróg i ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
W wersji bezmięsnej - cebulę podsmażamy na odrobinie oleju.
3.Farsz zawijamy w naleśniki i podajemy na ciepło z podsmażoną cebulką.
Komentarze