Naleśniki ruskie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Muszę przyznać, że lepienie pierogów nie jest moim ulubionym zajęciem. A ponieważ moja rodzinka uwielbia pierogi ruskie, musiałam znaleźć dla nich alternatywę :) Farsz zawinęłam w naleśniki i wyszło naprawdę przepyszne danie.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto naleśnikowe (ok. 12-16 naleśników):

    1 i 3/4 szkl. mąki tortowej
    1 szkl. mleka
    1 szkl. wody gazowanej
    2 jaja
    2 łyżki oleju/oliwy
    szczypta soli

    Składniki na farsz:

    1/2 kg ugotowanych ziemniaków
    250g mielonego twarogu
    200g kiełbasy i/lub boczku (opcjonalnie, można pominąć)
    3 cebule
    sól, pieprz
    ewentualnie olej

    Dodatkowo:

    2 cebule
    tłuszcz do smażenia

Naleśniki ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wrzucamy do miski, dokładnie miksujemy, by nie zostały grudki. Smażymy na patelni naleśnikowej z obydwu stron. Zawartość oleju w cieście sprawia, iż nie trzeba już natłuszczać patelni.
  • 2. Podsmażamy kiełbaskę i/lub boczek (ja użyłam 100g boczku i 100g kiełbasy) do wytopienia tłuszczu. Mięso wrzucamy do miski, na tłuszczu (jeśli wytopiło się mało tłuszczu, dodajemy odrobinę oleju) podsmażamy cebulę, po czym łączymy ją z mięsem, dodajemy twaróg i ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

    W wersji bezmięsnej - cebulę podsmażamy na odrobinie oleju.
  • 3. Farsz zawijamy w naleśniki i podajemy na ciepło z podsmażoną cebulką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy