Naleśniki pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta: Do mleka wbijamy jajka, dodajemy sok pomarańczowy, sól, cukier i mąkę. Całość dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli ciasto jest za rzadkie można dosypać odrobinę mąki, gdy za gęste - dolać mleka lub soku. Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki.
2.Kiwi obieramy i kroimy w półplasterki. Pomarańcze obieramy i każdą cząstkę dzielimy na pół. Owoce mieszamy razem. W rondelku rozgrzewamy miód i dodajemy do niego orzechy włoskie, kilka minut trzymamy na małym ogniu ciągle mieszając. Orzechowo-miodową papkę łączymy z owocami kiwi oraz pomarańczy, mieszamy i wykładamy na naleśniki.Jeśli zostanie trochę sosu, można nim polać naleśniki. Podajemy na ciepło lub zimno.
Komentarze