Naleśniki po wiejsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki.
Ugotowane ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia) przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek. Przysmażamy. Koperek drobno siekamy. Wszystko mieszamy razem, doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na placki i zwijamy naleśniki.
Pokrojone w plasterki pieczarki smażymy z cebulą do odparowania soku. Posypujemy obficie mąką i smażymy jeszcze chwilę. Podlewamy wodą i dusimy ok. 10 min. Zaprawiamy śmietaną (bez mąki!) i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i cukrem.
Naleśniki przygrzewamy na patelni lub w mikrofali. Podajemy z sosem pieczarkowym.
Komentarze