Naleśniki na oleju rzepakowym ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Naleśniki lubią zaskakiwać. Lubią też łączyć w sobie szpinak i suszone pomidory. Ładnie wtedy wyglądają, a i smakują wyśmienicie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 ½ szklanki mleka
    2 jajka
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 ½ szklanki mąki
    sól
    niecała szklanka ciepłej wody
    olej rzepakowy do smażenia

    Farsz:
    3 łyżki oleju rzepakowego
    500 g szpinaku świeżego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    słoiczek suszonych pomidorów
    300 g mozzarelli
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki na oleju rzepakowym ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka rozmieszaj mikserem z mlekiem. Dodaj mąkę i sól oraz olej. Wymieszaj.
  • 2. Odstaw ciasto na godzinę, aby odpoczęło. Dodaj ciepłą wodę – ciasto ma być rzadsze niż śmietana.
  • 3. Smaż na złoty kolor (patelnię smaruj olejem rzepakowym – pędzelkiem lub ręcznikiem kuchennym).
  • 4. Na oleju rzepakowym podsmaż cebulę, dodaj czosnek oraz sól i pieprz. Przesmaż chwilę.
  • 5. Dodaj szpinak, smaż, aż zmięknie. Przypraw do smaku gałką muszkatołową.
  • 6. Pomidory i mozzarellę pokrój w cienkie paseczki.
  • 7. Na każdym naleśniku rozsmaruj warstwę szpinaku, nałóż na wierch pomidory i mozzarellę, zawiń.
  • 8. Naleśniki podsmażaj na patelni na odrobinie oleju rzepakowego lub zapiecz pod grillem w piekarniku.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Suszone pomidory Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować