Naleśniki na maślance z twarożkiem i owocami leśnymi

0 (0 ocen)

  • 30 min

Niezwykle delikatne naleśniki oraz połączenie twarożku z jagodami i malinami to propozycja nie tylko na letnie śniadanko. Poza sezonem z powodzeniem można wykorzystać mrożone owoce :)

  • 30 min

Składniki:

  • Na naleśniki:
    1,5 szklanki mąki tortowej,
    2 szklanki maślanki,
    1 jajo,
    1 czubata łyżka cukru,
    2 łyżki oleju,
    1/2 łyżeczki proszki do pieczenia,
    1/2 łyżeczki sody

    Masa twarogowa:
    250 g chudego twarogu,
    2 łyżki jogurtu naturalnego,
    1 łyżka cukru,
    1 łyżeczka cukru waniliowego,
    1 szklanka owoców leśnych- u mnie maliny i jagody

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki na maślance z twarożkiem i owocami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto na naleśniki: najpierw połączyć maślankę z jajkiem, a następnie dodać resztę składników i zmiksować. Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać jeszcze odrobinę maślanki. Usmażyć naleśniki.
    Zrobić masę twarogową: połączyć wszystkie składniki (oprócz owoców) na jednolitą masę. Masę nałożyć na naleśniki, rozłożyć na nią owoce. Naleśniki zwinąć i udekorować.

Porady

Ciasto jest dość gęste - podczas nalewania na patelnię trzeba rozprowadzić je równomiernie za pomocą łyżki wazowej. Naleśniki na maślance są niesamowicie mięciutkie i delikatne w smaku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Jogurt Maliny Maślanka Owoce Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować