Naleśniki cesarskie - banalnie prosty deser, któym zachwycił się Franciszek Józef I, kiedy odwiedził Cieszyn w czasie wielkich manewrów wojskowych w 1906 r.
Najjaśniejszy Pan jeździł wtedy po okolicy i spotykał się ze swoimi podwładnymi, a była to pora kwitnienia czarnego bzu, z których słyną naleśniki cesarskie. Na Śląsku Cieszyńskim do tradycji należy smażenie naleśników z kwiatami czarnego bzu i takim przysmakiem został poczęstowany również cesarz. Deser nie tylko smakował, ale wręcz zachwycił podniebienie cesarza i od tamtego czasu stał się jednym z jego ulubionych przysmaków.
Na Śląsku Cieszyńskim tradycja smażenia kwiatów czarnego bzu jest w dalszym ciągu bardzo popularna. Naleśniki cesarskie to przysmak, który mnożna dostać w porze kwitnienia kwiatów nawet w niektórych lokalnych restauracjach czy kawiarniach, do których należy między innymi
Cafe Muzeum, działająca w pałacu Muzeum Śląska Cieszyńskiego.
Nie sposób pominąć także właściwości tej urokliwej rośliny.
Krzewy czarnego bzu najczęściej rosną dziko i w zasadzie można je spotkać na terenie całej Polski. Drobne kwiatuszki choć niepozorne są śliczne, a do tego mają wiele właściwości leczniczych, a nawet kosmetycznych.
Co zawierają:
- olejki eteryczne
- związki aminowe, garbniki, saponiny, śluzy i
- około 9 proc. związków mineralnych (wapń, sód, potas, żelazo, glin)
- flawonoidy (rutynę, kwercetynę, estragalinę)
- kwasy organiczne (walerianowy, ferulowy)
- kwasy polifenolowe (kawowy, chlorogenowy)
Właściwości czarnego bzu:
- posiada działanie przeczyszczające i przeciwbólowe
- napotne i przeciwgorączkowe
- łagodzi dolegliwości reumatyczne
- wzmacnia organizm i działa przeciwzapalnie
- doskonały na infekcje gardła
- wzmacnia i uelastycznia naczynia włosowate
Co można robić z czarnego bzu?
- naleśniki, placki i racuchy
- herbatki i napary z suszonych kwiatów
- syrop
- nalewki
Uwaga: kwiatów nie spożywamy na surowo bowiem zawierają niewielkie ilości sambunigryny - toksycznego glikozydu wywołującego wymioty. Substancja ta rozkłada się podczas obróbki.
Naleśniki Najjaśniejszego Pana smażyło się na złocisty kolor i posypywało cukrem pudrem. Moje trochę zmodyfikowałam i podałam je z puree z mango, to prawdziwa kwintesencja smaku
Naleśniki cesarskie:
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- 2-3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 garści (około 1 i 1/2 szklanki) kwiatów czarnego bzu (bez zielonych łodyżek)
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- 2 owoce dojrzałego mango
- sok z 1/2 cytryny
Jak zrobić naleśniki cesarskie?
- zerwij baldachy kwiatów czarnego bzu i rozłóż je na 15 - 20 min. na ściereczce aby powychodziły "żyjątka"
- z baldachów odetnij zielone części
- zmiksuj na gładką masę wszystkie składniki ciasta naleśnikowego, następnie dodaj kwiaty czarnego bzu i wymieszaj
- smaż z każdej strony naleśniki na złocisty kolor
- obierz mango, jedno pokrój w plastry, a drugie zmiksuj z cytryną na gładką masę
- kładź na naleśnik 1 - 2 plastry mango, zroluj, przekrój na połowę i polej sosem z mango
Moja rada:
- kwiaty czarnego bzu zrywamy w miejscach czystych, z dala od drogi
- kwiatów czarnego bzu nie płuczemy, bowiem z wodą wypłukujemy najcenniejsze zawartości
Komentarze