Naleśniki "arabskie"-ataif z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko oraz wodę delikatnie podgrzewamy, zalewamy pokruszone drożdże, rozcieramy, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, odstawiamy na 30 minut.
Skrobie mieszamy z cukrem, wanilią oraz mlekiem, doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając.
Jeśli masa będzie zbyt gęsta – dolewamy mleka.
Z ciasta smażymy cieniutkie placuszki na delikatnie natłuszczonej patelni.
Powinny być smażone tylko z jednej strony ( jeśli jednak chcecie przyspieszyć smażenie – smażcie z dwóch ).
Schłodzone składamy sklejając jak pierożki.
Naleśniki można nadziać dowolnie, może to być bita śmietana, bita śmietana z serkiem mascarpone, lub twaróg z serkiem homogenizowanym.
Do środka wrzuciłam owoce pokrojone na mniejsze kawałki – truskawki i mandarynki, następnie z woreczka cukierniczego napełniłam twarogiem.
Komentarze