Naleśniki ananasowo jagodowe

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Na śniadanie, deser lub kolację pyszne naleśniki ananasowo jagodowe.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mleko 3,2 %: 8 szklanek
    - woda gazowana: 1 szklanka
    - jajka: 5 sztuk
    - sól: 1 łyżeczka
    - olej/oliwa: 0.33 szklanki
    - mąka pszenna: 7 szklanek
    - twaróg półtłusty: 300 gramów
    - ananasy puszka: 1 sztuka
    - jagody (świeże lub rozmrożone): 200 gramów
    - cukier: 50 gramów
    - śmietana (gęsta): 1 łyżka
    - sok z ananasa: 5 łyżek

Naleśniki ananasowo jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, jajka, sól, mąkę, oliwę i wodę gazowaną dokładnie zmiksować blenderem.
    Odstawić na 20 minut.
    Smażyć na patelni cienkie placki na złoty kolor z obu stron.
  • 2. Plastry ananasa pokroić w kostkę, część zostawić do dekoracji, a resztę wrzucić do twarogu.
    Część jagód zostawić do dekoracji, a resztę wrzucić do twarogu.
    Wszystko wymieszać.
  • 3. Na każdy naleśnik nakładać odpowiednią ilość masy, składać naleśniki w trójkąty lub zwijać w rulony.
    Udekorować ananasem, jagodami i sokiem jagodowym wymieszanym z łyżką gęstej śmietany i twarogu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy