Sos grzybowy

4.26 (242 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sos grzybowy to przepis, który wykorzystuje grzyby leśne. Będzie doskonale smakował po rodzinnym grzybobraniu. Zimą z łatwością przypomnimy sobie smak jesieni, gdy wykorzystamy zamrożone grzyby. Sos grzybowy to świetny dodatek do mięs lub do klusek śląskich. Spróbujcie przygotować sos grzybowy na rodzinny obiad.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • grzyby leśne około 300-400g ( kurki, podgrzybki, borowiki, czarne łebki)
    śmietana 30 % 330 ml
    natka pietruszki pół pęczka
    suszona natka pietruszki 2 szczypty
    sól
    pieprz
    duża cebula
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki masła
    szczypta gałki muszkatołowej
    kilka gałązek świeżego kopru opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4.26 (242 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos grzybowy - przepis:
    Grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na cząstki i płuczemy na sitku. Pozwalamy wodzie się odsączyć.
    Na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę aż do jej zarumienienia. Kiedy cebula jest gotowa na patelnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze smażymy około 2-3 minuty. Następnie dodajemy łyżkę masła i dodajemy opłukane grzyby i smażymy około 5 minut mieszając. Kiedy grzyby puszczą sok dusimy pod przykryciem na słabszym ogniu do miękkości( w razie konieczności podlać wodą- u mnie nie było to konieczne). Kiedy grzyby będą już miękkie 3-4 łyżki sosu przekładamy do pojemniczka ze śmietaną i dokładnie mieszamy, następnie powstałą zawiesinę przelewamy na patelnię i mieszamy z resztą grzybów i smażymy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą,pieprzem, gałką muszkatołową a na koniec dodajemy natkę pietruszki. Opcjonalnie kilka miękkich gałązek świeżego kopru.
    Sos grzybowy mieszamy i podajemy z mięsem lub ziemniakami. Można też wyjadać łyżeczką prosto z patelni. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kwaśna śmietana
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
20% rabatu na wszystko
20% rabatu na wszystko
Rabat 20% na wszystkie produkt... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
20% rabatu na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na wszystkie produkty Sisley i Hair Rituel by Sisley w butiku internetowym sisley-paris.pl i stacjonarnie w Maison Sisley w Warszawie. Promocja nie dotyczy nowości, zestawów i produktów z zakładki "Ostatnia Szansa". Szczegóły dostępne u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na cały asortyment z... więcej»
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online

Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł. 

Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
Do -70% na wybraną ofertę
Do -70% na wybraną ofertę
Rabat do 70% na wybraną ofertę... więcej»
Kod rabatowy:SZZ2024
Zobacz
+
Do -70% na wybraną ofertę
Online

Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZZ2024
Zobacz
20% rabatu na kosmetyki Clarena
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Rabat na cały asortyment dostę... więcej»
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
+
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Online
Stacjonarnie

Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
-20% na wybraną biżuterię
-20% na wybraną biżuterię
Rabat 20% na biżuterię marki d... więcej»
Zobacz
+
-20% na wybraną biżuterię
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na biżuterię marki dostępny w salonach stacjonarnych i online. Oferta nie dotyczy kolekcji Nomination oraz nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 3 190 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 2 552 zł.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-50% na drugi tańszy produkt
-50% na drugi tańszy produkt
Rabat 50% na drugi produkt w n... więcej»
Kod rabatowy:Triumph24
Zobacz
+
-50% na drugi tańszy produkt
Online
Stacjonarnie

Rabat 50% na drugi produkt w niższej cenie. Obejmuje wybrany asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.triumph.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:Triumph24
Zobacz
REKLAMA

Notka redakcyjna

Sos grzybowy - jak zrobić sos grzybowy?

Sos grzybowy to kwintesencja lata i jesieni. To najczęściej przygotowywane danie po rodzinnym grzybobraniu. Na sos grzybowy nadadzą się w szczególności borowiki, kurki, maślaki, podgrzybki albo tzw. „kominki”.  Najpierw kroimy cebulę na drobną kostkę i szklimy na maśle na rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Doprawiamy solą, pieprzem. Dolewamy bulion. Sos grzybowy będzie miał intensywniejszy smak, gdy użyjemy np.: rosołu z dnia poprzedniego. Dusimy przez 5 minut. Drobno pokrojone grzyby leśne nie wymagają długiego gotowania. Następnie dolewamy zahartowaną śmietanę i dokładnie mieszamy. Sos grzybowy doprawiamy w razie potrzeby solą i czarnym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Sos grzybowy posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowany sos grzybowy serwujemy do utłuczonych ziemniaków, do makaronu, do pieczonego mięsa albo po prostu z kromką świeżego chleba.

Sos grzybowy - jak zrobić sos grzybowy z suszonych grzybów?

Poza sezonem grzybowym warto korzystać z suszonych grzybów. Sprawdzą się nie tylko w czasie świąt Bożego Narodzenia, ale także później, gdy zechcemy przywołać jesienne smaki. Sos grzybowy z suszonych grzybów będzie podobny w przygotowaniu jak wersja ze świeżych grzybów leśnych. Wcześniej jednak należy grzyby namoczyć w zimnej wodzie. Zdecydowaną zaletą grzybów suszonych jest ich intensywniejszy smak i aromat niż grzybów świeżych. Stąd wystarcza użyć mniejszej ilości grzybów, aby uzyskać wyrazisty smak. Sos grzybowy z suszonych grzybów będzie jeszcze smaczniejszy, gdy podczas podsmażania cebuli z grzybami użyjemy płynu, w którym były namaczane. Wtedy sos grzybowy będzie aromatyczny i pełen smaków lasu.

Sos grzybowy - jaka śmietana do sosu grzybowego?

Podczas gotowania sosu grzybowego można się zastanawiać jakiej użyć śmietany. Najlepsza będzie wysoko procentowa, gęsta śmietana albo jogurt typu greckiego. W większości sytuacji nie można zrezygnować z tłustej śmietany, gdyż ona nadaje sosom jednolitej konsystencji. Mniej tłuste śmietany będą się rozwarstwiać podczas bezpośredniego podgrzewania. Aby śmietana mogła być dodana do sosu grzybowego tworząc gładką masę, powinna zawierać minimum 30% tłuszczu. Aby śmietana nie zważyła się dobrze jest ją zahartować. Łyżkę śmietany o temperaturze pokojowej rozrzedzamy łyżką wywaru grzybowego i mieszamy aż do połączenia. Następnie dodajemy kolejną łyżkę śmietany i kolejną łyżkę wywaru. Dokładnie mieszamy. Czynność powtarzamy kilkukrotnie, aż zostanie osiągnięta pożądaną konsystencja. Następnie wlewamy śmietanę do reszty sosu grzybowego.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować