Najlepszy jabłecznik na babkowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem, dodawać po jednym jajku ciągle ucierając mikserem, na końcu wsypać mąkę, i proszek do pieczenia oraz dodać kwaśną śmietanę. Zmiksować krótko tylko do połączenia składników.
2.Blachę o wymiarach ok. 25 x 30 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, na blachę wyłożyć 1/2 ciasta i rozsmarować je po całej powierzchni blaszki, posypać je 2 łyżkami bułki tartej. Na ciasto w blasze wyłożyć mus jabłkowy dokładnie go rozsmarowując po całej powierzchni ciasta. Mus posypać resztą bułki tartej. Na jabłka wyłożyć pozostałe ciasto i rozsmarować je dokładnie aby całe jabłka były przykryte.
3.Ciasto piec około godziny w 170 st. C, po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Porady
to samo ciasto można także przygotować z budyniem, ugotować 1 paczkę budyniu z cukrem wg przepisu na opakowaniu i gorący wylać na ciasto zamiast jabłek.
Komentarze