Najlepszy jabłecznik na babkowym cieście

4.47 (189 ocen)

  • 60 min

Jabłecznik jest rewelacyjny, ciasto bardzo puszyste i wilgotne.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 litrowy słoik musu jabłkowego lub prażonych jabłek
    Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 kostka masła lub margaryny
    1,5 szklanki cukru
    5 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
    1 cukier waniliowy

    4 łyżki bułki tartej

    cukier puder do posypania gotowego ciasta
Wystaw ocenę:

4.47 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Najlepszy jabłecznik na babkowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem, dodawać po jednym jajku ciągle ucierając mikserem, na końcu wsypać mąkę, i proszek do pieczenia oraz dodać kwaśną śmietanę. Zmiksować krótko tylko do połączenia składników.
  • 2. Blachę o wymiarach ok. 25 x 30 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, na blachę wyłożyć 1/2 ciasta i rozsmarować je po całej powierzchni blaszki, posypać je 2 łyżkami bułki tartej. Na ciasto w blasze wyłożyć mus jabłkowy dokładnie go rozsmarowując po całej powierzchni ciasta. Mus posypać resztą bułki tartej. Na jabłka wyłożyć pozostałe ciasto i rozsmarować je dokładnie aby całe jabłka były przykryte.
  • 3. Ciasto piec około godziny w 170 st. C, po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

to samo ciasto można także przygotować z budyniem, ugotować 1 paczkę budyniu z cukrem wg przepisu na opakowaniu i gorący wylać na ciasto zamiast jabłek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować