Najlepsze babcine ucierane ciasto na maślance z owocami i kruszonką

4.46 (197 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

pyszne, puszyste i wilgotne ciasto, wprost z zeszytu babci - najlepiej smakuje z owocami lata :)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Blaszka: 25cm x30 cm

    Ciasto:
    (szklanki o poj. 250 ml)
    - 3 szklanki mąki pszennej
    - 1 szklanka cukru
    - 3 jajka "L"
    - 3/4 szklanki oleju
    - 1 szklanka maślanki naturalnej
    (jogurt naturalny lub kefir sprawiają, że ciasto jest nieco kwaśne - polecam maślankę)
    - 1 cukier wanilinowy (op. 16g)
    - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - dowolne owoce - około 500-600g (polecam maliny, truskawki lub porzeczki)

    Kruszonka
    - 100 g masła min. 82%
    - 1 szklanka mąki + jedna łyżka
    (najlepiej sprawdzi się krupczatka, ale pszenna też będzie w porządku)
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1 cukier wanilinowy (op. 16g)
Wystaw ocenę:

4.46 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Najlepsze babcine ucierane ciasto na maślance z owocami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto ucierane na maślance z owocami 1. Wykonanie:
    Zawsze zaczynam od kruszonki
    1. Połączyć mąkę z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem.
    Masło możemy pokroić z mniejsze kawałeczki, lub je po prostu rozpuścić.
    (Ja rozpuszczam, ponieważ po połączeniu wszystkich składników kruszonka ma wtedy formę wilgotnego "piasku" - taką najbardziej lubię).
    Jeśli zdecydujecie się na masło w kawałkach, rozcierać wszystkie składniki w dłoniach do uzyskania sypkiej kruszonki.
    2. Do osobnej miski przesiewam sypkie składniki - mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Wszystko mieszam łyżką do połączenia się sypkich składników.
    3. Do misy wbijam jaja, mikser ustawiam na wysokie obroty, stopniowo dodaję cukier i cukier wanilinowy. Wszystko ma ubijać się do powstania gładkiej masy. (Z reguły ubijam masę około 8 minut).
    4, Jeśli masa będzie już ubita - cienką strużką wlewam olej, powoli miksując. (Jeśli nie macie miksera z małymi obrotami - możecie mieszać drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką).
    5. Do powstałej masy stopniowo dodaję partiami mąkę naprzemiennie z maślanką - nadal można miksować na malutkich obrotach, lub mieszać łyżką.
    6. Jeśli masa jest gotowa - wylewamy ją na blaszkę, którą uprzednio wyłożyłam papierem do pieczenia, wyrównujemy, wysypujemy umyte i osuszone owoce, zasypujemy kruszonką.
    7. Piekę w temperaturze między 170 a 180 stopni - góra dół- przez 50-60 minut - w zależności od piekarnika. Polecam po 50 minutach zrobić tradycyjny test patyczkiem.

Porady

1. Wedle uznania - podajemy z cukrem pudrem 2. Najlepiej sprawdzą się owoce kwaśne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Maślanka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować