pyszne, puszyste i wilgotne ciasto, wprost z zeszytu babci - najlepiej smakuje z owocami lata :)
1 godz. 15 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Blaszka: 25cm x30 cm
Ciasto:
(szklanki o poj. 250 ml)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka "L"
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka maślanki naturalnej
(jogurt naturalny lub kefir sprawiają, że ciasto jest nieco kwaśne - polecam maślankę)
- 1 cukier wanilinowy (op. 16g)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolne owoce - około 500-600g (polecam maliny, truskawki lub porzeczki)
Kruszonka
- 100 g masła min. 82%
- 1 szklanka mąki + jedna łyżka
(najlepiej sprawdzi się krupczatka, ale pszenna też będzie w porządku)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy (op. 16g)
Najlepsze babcine ucierane ciasto na maślance z owocami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Zawsze zaczynam od kruszonki
1. Połączyć mąkę z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem.
Masło możemy pokroić z mniejsze kawałeczki, lub je po prostu rozpuścić.
(Ja rozpuszczam, ponieważ po połączeniu wszystkich składników kruszonka ma wtedy formę wilgotnego "piasku" - taką najbardziej lubię).
Jeśli zdecydujecie się na masło w kawałkach, rozcierać wszystkie składniki w dłoniach do uzyskania sypkiej kruszonki.
2. Do osobnej miski przesiewam sypkie składniki - mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Wszystko mieszam łyżką do połączenia się sypkich składników.
3. Do misy wbijam jaja, mikser ustawiam na wysokie obroty, stopniowo dodaję cukier i cukier wanilinowy. Wszystko ma ubijać się do powstania gładkiej masy. (Z reguły ubijam masę około 8 minut).
4, Jeśli masa będzie już ubita - cienką strużką wlewam olej, powoli miksując. (Jeśli nie macie miksera z małymi obrotami - możecie mieszać drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką).
5. Do powstałej masy stopniowo dodaję partiami mąkę naprzemiennie z maślanką - nadal można miksować na malutkich obrotach, lub mieszać łyżką.
6. Jeśli masa jest gotowa - wylewamy ją na blaszkę, którą uprzednio wyłożyłam papierem do pieczenia, wyrównujemy, wysypujemy umyte i osuszone owoce, zasypujemy kruszonką.
7. Piekę w temperaturze między 170 a 180 stopni - góra dół- przez 50-60 minut - w zależności od piekarnika. Polecam po 50 minutach zrobić tradycyjny test patyczkiem.
Porady
1. Wedle uznania - podajemy z cukrem pudrem
2. Najlepiej sprawdzą się owoce kwaśne
Komentarze