Najlepsza Focaccia z rozmarynem i pomidorkami

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Delikatne i puszyste ciasto drożdżowe pachnące rozmarynem i oliwą z oliwek z dodatkiem słodkich pomidorków koktajlowych. Prawdziwa włoska uczta !

  • 12 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki chlebowej
    420 ml ciepłej wody
    10 g świeżych drożdży
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Focaccia Przekąski

Najlepsza focaccia z rozmarynem i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy do miski, zasypujemy cukrem, wlewamy wodę i mieszamy. odstawiamy na 10 min, żeby drożdże zaczęły pracować. Do zaczynu drożdżowego dodajemy mąkę, oliwę z oliwek i sól. Mieszamy ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto będzie luźne, ale takie ma być. Miskę przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na całą noc w temp. pokojowej.
    Następnego dnia piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Ciasto mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie prostokątna forma).
    Na wierzchu układamy pomidorki lekko wciskając je w ciasto. Posypujemy rozmarynem i solą gruboziarnistą. Odstawiamy na 30-40 min. do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 25-30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować