Najeżone bułeczki :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ZACZYN: drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać 6 łyżek mąki + 1 łyżeczka cukru,
wlać ciepłe mleko (nie gorące). Energicznie wymieszać aż do uzyskania
jednolitej gładkiej masy przypominającą gęstą śmietanę.
Pozostawić na ok. 20 minut do podrośnięcia.
2.Do dużej miski dodać mąkę
( na początek ok. 2,5 szklanki, reszta do podsypania), jajka, cukier,
szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Całość dobrze wyrobić.
Na koniec dodać miękką Kasię i dokładnie wyrobić.
Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na około godzinę.
3.Podzielić wyrośniete ciasto na 8 równych części.
Z każdej części oderwać troszkę ciasta na zrobienie łapek
a z reszty uformować jeżyka. Do każdego jeżyka robimy małe kuleczki na łapki,
spłaszczmy i nacinamy. Grzbiet nacinamy nożyczkami.
Oczy robimy z rodzynek a noski z czekoladowych płatków.
4.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut.
Studzimy na kratce. Posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Bułeczki możemy nadziać ulubionymi owocami świeżymi lub z puszki albo dżemami.
Komentarze