NAJEŻONE BUŁECZKI :)

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszne, jesienne bułeczki śniadaniowe.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ok. 3 szklanki mąki pszennej + 6 łyżek do zaczynu
    20g świeżych drożdży
    2 jajka
    200ml ciepłego mleka
    3/4 szklanki cukru
    szczypta soli
    100 g miękkiej margaryny KASIA
    DODATKOWO: rodzynki i płatki czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Najeżone bułeczki :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ZACZYN: drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać 6 łyżek mąki + 1 łyżeczka cukru,
    wlać ciepłe mleko (nie gorące). Energicznie wymieszać aż do uzyskania
    jednolitej gładkiej masy przypominającą gęstą śmietanę.
    Pozostawić na ok. 20 minut do podrośnięcia.
  • 2. Do dużej miski dodać mąkę
    ( na początek ok. 2,5 szklanki, reszta do podsypania), jajka, cukier,
    szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Całość dobrze wyrobić.
    Na koniec dodać miękką Kasię i dokładnie wyrobić.
    Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na około godzinę.
  • 3. Podzielić wyrośniete ciasto na 8 równych części.
    Z każdej części oderwać troszkę ciasta na zrobienie łapek
    a z reszty uformować jeżyka. Do każdego jeżyka robimy małe kuleczki na łapki,
    spłaszczmy i nacinamy. Grzbiet nacinamy nożyczkami.
    Oczy robimy z rodzynek a noski z czekoladowych płatków.
  • 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut.
    Studzimy na kratce. Posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Bułeczki możemy nadziać ulubionymi owocami świeżymi lub z puszki albo dżemami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować