Naj krokiety z kapustą i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zdecydowanie najlepsze na świecie krokiety! Farsz jest tradycyjnie z kapusty i pieczarek, jednak sposób jego przygotowania gwarantuje wyjątkowy smak naszych krokietów :) Wprawdzie wymagają od nas poświęcenia trochę czasu na ich przygotowanie, jednak uważam, że dla takiego smaku warto go poświęcić :)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 4 porcje:
    Naleśniki (12 sztuk):
    2 jajka
    500 ml mleka
    1 łyżka oleju
    około 300 g mąki tortowej
    szczypta proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki kurkumy

    Nadzienie:
    350 g pieczarek
    400 g kiszonej kapusty
    cebula
    1/2 jabłka
    3/4 szklanki bulionu grzybowego
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka kminku
    1 łyżeczka cukru

    jajko (1 lub 2) do panierowania
    bułka tarta do panierowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Krokiety Naleśniki

Naj krokiety z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. NALEŚNIKI: Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, rozbijamy trzepaczką, następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy trzepaczką, odstawiamy na około 5-10 minut. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki na delikatnie posmarowanej olejem i dobrze rozgrzanej patelni.
  • 2. NADZIENIE: Kapustę przepłukujemy wodą, odciskamy z jej nadmiaru, przekładamy na deskę i kroimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
  • 3. Do usmażonej dodajemy kapustę, przyprawiamy, mieszając smażymy około 3 minuty. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kapusty, smażymy razem kolejne 3 minuty.
  • 4. Następnie wlewamy bulion grzybowy, dusimy pod przykryciem 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kapusty i razem dusimy około 3-5 minut (tylko żeby zmiękły), mieszamy.
  • 5. Naleśniki smarujemy kapustą z pieczarkami, składamy krokiety, obtaczamy w rozkłóconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować