Nadziewane a'la śląskie

4.5 (192 ocen)

Kluski śląskie w troszkę innym wydaniu.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    1 kg mięsa mielonego np. z szynki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 jajko
    sól, pieprz, majeranek, słodka papryka mielona, pieprz cayenne
    Omasta:
    4 większe cebule
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Nadziewane a'la śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości.
    Odlewamy wodę spod ziemniaków, i studzimy ziemniaki
  • 2. Zimne ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę. Ziemniaki wyrównujemy, dzielimy na 4 równe części. Jedną część wyjmujemy i odkładamy na bok na resztę ziemniaków.
  • 3. W puste miejsce po ziemniakach wsypujemy mąkę ziemniaczaną- tyle by była na równi z resztą części ziemniaków. Wyrobić jędrne ciasto.
  • 4. Mięso przesmażamy na patelni z odrobiną oleju,bezpośrednio na mięso ścieramy na tarce o grubych oczach marchew i pietruszkę. Smażymy ok 15 minut.Odstawiamy do ostygnięcia
  • 5. Gdy mięso ostygnie dodajemy przyprawy i jajko, mieszamy.
  • 6. Odrywamy większy kawałek ciasta z ziemniaków, tworzymy kulkę i spłaszczamy, na środek nakładamy mięsny farsz i zlepiamy formując kulkę.
  • 7. Tak powstałe kluski gotujemy w osolonej wodzie ok.5-7minut.
    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor.
    Tak przygotowaną cebulą polewamy kluski
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować