Nadziewana szynka z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Super smakuje na zimno, jak i na ciepło.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Filet z kurczaka pojedynczy 2 szt. (duży)
    Pomidory suszone w zalewie 1 słoiczek
    Mozzarella 1 kula
    Oliwki czarne w zalewie 1 słoiczek
    Oregano suszone do smaku
    Sól i pieprz do smaku

Nadziewana szynka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, oczyścić z błonek, przekroić wzdłuż tworząc kieszonki. Natrzeć solą i pieprzem i odłożyć na pół godziny. Oliwki odsączyć, pokroić na połówki, zaś mozzarellę pokroić w grubsze plasterki. W powstałe kieszonki ułożyć starannie : mozzarellę, pomidory suszone, oliwki, posypać suszonym oregano i dobrze obwiązać grubszą nitką. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą z pomidorów suszonych, posypać oregano. Nakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30-40 minut. Pod koniec pieczenia zdjąć folię i zrumienić. Możemy podawać na zimno i jak i na ciepło do drugiego dania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy