Nadziana chałka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna domowa chałka, nadziana słodkim dżemem wiśniowym i delikatnym budyniem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    10dag drożdży
    1 kg mąki
    2 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    cukier wanilinowy
    4 jajka
    szczypta soli

    słoiczek dżemu wiśniowego
    budyń waniliowy
    2 łyżki cukru
    1 i 1/2 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chałka Do kawy Desery Dżemy

Nadziana chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dość dużej misce kruszymy drożdże, zalewamy połową szklanki letniego mleka, dodajemy łyżkę cukru i trochę mąki, całość mieszamy tak aby miało konsystencje gęstej śmietany, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
    Gdy zaczyn będzie gotowy dodajemy do niego 2 całe jajka i 2 żółtka, cukry, resztę mleka, dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodziło od reki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godziny w ciepłe miejsce.
    W tym czasie gotujemy szklankę mleka, w połowie szklanki mleka rozmieszczamy budyń z cukrem, wlewamy do gotującego się mleka i robimy gesty budyń - odstawiamy do ostygnięcia.
    Gdy ciasto podwoi swoją objętość,dzielimy na pół. Podaną połowę dzielimy jeszcze na trzy części, z każdej formujemy rulony o równej długości stolnicy. Każdy rulon rozpłaszczamy i zewnętrzne faszerujemy budyniem a wewnętrzną dżemem i zlepiamy w ruloniki. Końce z jednej strony zlepiamy i pleciemy rulony jak warkocz. Całość delikatnie przenosimy do wysmarowanej masłem keksówki. Z drugą połową ciasta robimy to samo tylko możemy faszerować zewnętrzne dżemem a wewnętrzna budyniem i wkładamy do drugiej keksówki. Chałki smarujemy pozostałymi roztrzepanymi białkami i posypujemy obficie kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować