Muszle z grzybami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron:
1.Ugotuj muszle al dente
2. Wyjmij naczynie żaroodporne i natłuść je olejem
3. Otwórz puszkę pomidorów i wlej do naczynia- równomiernie rozsmaruj i poprusz delikatnie oregano
4. Ułóż muszle obok siebie na pomidorach
2.Farsz:
1. Ugotuj soczewicę
2. Na patelni rozlej 2 łyżki oleju
3. Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię- smaż dopóki się nie zeszkli
4. Dodaj czosnek, podsmaż 1 minutę
5. Dodaj grzyby, podsmaż ok 2 minut
6. Dodaj szpinak, podsmaż do momentu wyparowania wody
7. Przełóż do miski, dodaj ugotowaną soczewicę, dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki= całość zblenduj
3.Połącz składniki:
1. Nagrzej piekarnik- 180C góra dół
2. Muszle nadziej farszem- średnio po 1 dużej łyżce
3. Zetrzyj mozzarellę na dużych oczkach i równomiernie rozłóż
4. Włóż do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zmień funkcję w piekarniku na termoobieg i piecz jeszcze 10 minut
4.Smacznego :)
Porady
Weganie mogą zrobić zapiekankę bez mozzarelli i posypać do upieczeniu świeżą pietruszką
Komentarze