muszle z grzybami i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo aromatyczne danie- zachwyca smakiem grzybów

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 sztuk makaronu muszle do nadziewania
    puszka krojonych pomidorów
    szczypta oregano
    olej do wysmarowania naczynia

    Cebula
    2 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    2 garście mrożonych grzybów
    szpinak 250g
    soczewica pół szklanki
    sól, pieprz
    gałka muszkatałowa

    1 kulka mozzarelli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Muszle z grzybami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • muszle 1. Makaron:
    1.Ugotuj muszle al dente
    2. Wyjmij naczynie żaroodporne i natłuść je olejem
    3. Otwórz puszkę pomidorów i wlej do naczynia- równomiernie rozsmaruj i poprusz delikatnie oregano
    4. Ułóż muszle obok siebie na pomidorach
  • nadzienie 2. Farsz:
    1. Ugotuj soczewicę
    2. Na patelni rozlej 2 łyżki oleju
    3. Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię- smaż dopóki się nie zeszkli
    4. Dodaj czosnek, podsmaż 1 minutę
    5. Dodaj grzyby, podsmaż ok 2 minut
    6. Dodaj szpinak, podsmaż do momentu wyparowania wody
    7. Przełóż do miski, dodaj ugotowaną soczewicę, dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki= całość zblenduj
  • całość 3. Połącz składniki:
    1. Nagrzej piekarnik- 180C góra dół
    2. Muszle nadziej farszem- średnio po 1 dużej łyżce
    3. Zetrzyj mozzarellę na dużych oczkach i równomiernie rozłóż
    4. Włóż do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zmień funkcję w piekarniku na termoobieg i piecz jeszcze 10 minut
  • zapiekanka 4. Smacznego :)

Porady

Weganie mogą zrobić zapiekankę bez mozzarelli i posypać do upieczeniu świeżą pietruszką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować