Zrobiłam go dla znajomych, wszystkim bardzo smakował. Był lekki i delikatny
1 godz. 30 min
Składniki:
duża blaszka 25*34 cm
3 jajka
1/2 szklanka mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na mus brzoskwiniowy:
2 puszki brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
2 łyżeczki żelatyny
na mus malinowy
1,5 kg malin mrożonych
2 galaretki malinowe
cukier (ilość w zależności od tego, jak kwaśne są maliny)
2 łyżeczki żelatyny
na krem:
2 opakowania mascarpone ( po 250 g każdy)
150 g serka Bieluch
330 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżka soku z cytryny
3 duże łyżki żelatyny
Musowy torcik z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając nadal dodawać po żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem, przesiać i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blaszki. Piec około 35 minut w 175*C. Po ostudzeniu nasączyć herbatą (ewentualnie z alkoholem).
2.Brzoskwinie wyjąć z syropu, zmiksować na mus. Syrop zagotować, zdjąć z ognia, rozpuścić w nim dokładnie galaretki i żelatynę, połączyć z musem. Odstawić.
3.Maliny razem z sokiem umieścić w garnku, zasypać cukrem, zagotować. Następnie za pomocą blendera zmiksować. Przełożyć na sito, przetrzeć, pestki wyrzucić. Galaretki i żelatynę wymieszać, rozpuścić w szklance wody, połączyć z musem malinowym, odstawić.
4.Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody, odstawić na kilka minut. Następnie pogrzać mieszając do rozpuszczenia (nie zagotować!). Kremówkę ubić z cukrem pudrem.Mascarpone zmiksować z Bieluchem, wanilią i sokiem z cytryny (miksować krótko, tylko do połączenia, bo inaczej się zwarzy). Dodać kremówkę, wymieszać delikatnie. Dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie ale delikatnie wymieszać.
5.Blaszkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć folią spożywczą, tak aby wystawała sporo za blaszkę. Ułożyć pierwszy blat biszkopta. Wylać tężejącą masę brzoskwiniową. Odstawić do całkowitego stężenia. Wyłożyć masę serową, odstawić do stężenia. Wyłożyć mus malinowy, odstawić do stężenia
Komentarze