musowy torcik z mascarpone

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zrobiłam go dla znajomych, wszystkim bardzo smakował. Był lekki i delikatny

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • duża blaszka 25*34 cm

    3 jajka
    1/2 szklanka mąki
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na mus brzoskwiniowy:
    2 puszki brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe
    2 łyżeczki żelatyny
    na mus malinowy
    1,5 kg malin mrożonych
    2 galaretki malinowe
    cukier (ilość w zależności od tego, jak kwaśne są maliny)
    2 łyżeczki żelatyny
    na krem:
    2 opakowania mascarpone ( po 250 g każdy)
    150 g serka Bieluch
    330 ml śmietanki kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    łyżeczka ekstraktu waniliowego
    łyżka soku z cytryny
    3 duże łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Mus Musy

Musowy torcik z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając nadal dodawać po żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem, przesiać i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blaszki. Piec około 35 minut w 175*C. Po ostudzeniu nasączyć herbatą (ewentualnie z alkoholem).
  • 2. Brzoskwinie wyjąć z syropu, zmiksować na mus. Syrop zagotować, zdjąć z ognia, rozpuścić w nim dokładnie galaretki i żelatynę, połączyć z musem. Odstawić.
  • 3. Maliny razem z sokiem umieścić w garnku, zasypać cukrem, zagotować. Następnie za pomocą blendera zmiksować. Przełożyć na sito, przetrzeć, pestki wyrzucić. Galaretki i żelatynę wymieszać, rozpuścić w szklance wody, połączyć z musem malinowym, odstawić.
  • 4. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody, odstawić na kilka minut. Następnie pogrzać mieszając do rozpuszczenia (nie zagotować!). Kremówkę ubić z cukrem pudrem.Mascarpone zmiksować z Bieluchem, wanilią i sokiem z cytryny (miksować krótko, tylko do połączenia, bo inaczej się zwarzy). Dodać kremówkę, wymieszać delikatnie. Dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie ale delikatnie wymieszać.
  • 5. Blaszkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć folią spożywczą, tak aby wystawała sporo za blaszkę. Ułożyć pierwszy blat biszkopta. Wylać tężejącą masę brzoskwiniową. Odstawić do całkowitego stężenia. Wyłożyć masę serową, odstawić do stężenia. Wyłożyć mus malinowy, odstawić do stężenia

Porady

Przechowywać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Maliny Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować