2 jajka
łyżka cukru
250 g białej czekolady
50 ml śmietany
400 ml śmietany do ubijania
łyżka likieru cytrynowego
200 g świeżych owoców u mnie maliny i jeżyny
mięta do dekoracji
Mus z owocami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy w gorącej kąpieli wodnej na puszystą pianę.
2.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i stale mieszając dolewamy ciepłą śmietanę (50 ml).
3.W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę, następnie dodajemy ją do masy jajecznej i jeszcze chwilę ubijamy. Następnie dokładnie mieszamy z czekoladą i likierem.
4.Do miseczek lub pucharków wlewamy do 1/3 wysokości musu. Wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Przed podaniem obficie dekorujemy owocami i listkami mięty.
Porady
Przy ubijaniu masy z jajek uważamy by woda się nie gotowała, bo masa się zetnie.
Mus można przygotować też z innymi drobnymi owocami.
Komentarze