Mus z owocami leśnymi

0 (0 ocen)

Pyszny owocowy deser

Składniki:

  • 2 jajka
    łyżka cukru
    250 g białej czekolady
    50 ml śmietany
    400 ml śmietany do ubijania
    łyżka likieru cytrynowego
    200 g świeżych owoców u mnie maliny i jeżyny
    mięta do dekoracji

Mus z owocami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy w gorącej kąpieli wodnej na puszystą pianę.
  • 2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i stale mieszając dolewamy ciepłą śmietanę (50 ml).
  • 3. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę, następnie dodajemy ją do masy jajecznej i jeszcze chwilę ubijamy. Następnie dokładnie mieszamy z czekoladą i likierem.
  • 4. Do miseczek lub pucharków wlewamy do 1/3 wysokości musu. Wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Przed podaniem obficie dekorujemy owocami i listkami mięty.

Porady

Przy ubijaniu masy z jajek uważamy by woda się nie gotowała, bo masa się zetnie. Mus można przygotować też z innymi drobnymi owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy