Mus czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę kroimy ostrym nożem lub łamiemy na małe kawałki. Wkładamy do rondelka. Dodajemy masło i wlewamy 4 łyżki wody. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się roztopi. Zdejmujemy z ognia i studzimy, co jakiś czas mieszając.
2.Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy do czekolady, mieszamy.
3.Rodzynki opłukujemy, osączamy. Skrapiamy rumem lub kilkoma łyżkami wody wymieszanymi z rumem lub 2-3 kroplami olejku rumowego.
4.Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszamy z masą
czekoladową i rodzynkami. Mus przekładamy do pucharków. Na kilka godzin wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekorujemy rurkami, bitą śmietaną i kakao.
Porady
RADY Jadwigi Piekut
Tylko gorzka czekolada daje gwarancję, że mus mocno stężeje. Nie należy jej zamieniać.
Komentarze