2 średniej wielkości jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki dowolnego dżemu
1 szklanka mleka
1 płaska łyżka sody
2 szklanki pszennej mąki
3 łyżki ciemnego kakao
pół szklanki oleju
KREM:
300-350 g borówki amerykańskiej plus półtorej szklanki na wierzch ciasta
Pół szklanki cukru( ilość można lekko zmniejszyć w zależności jakie słodkie są owoce moje były lekko kwaskowate)
Pół szklanki zimnej wody
500 ml kremówki
120g galaretki fioletowej
Murzynek z pianką jagodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka utrzeć z cukrem, dodać dżem, mleko. Mąkę zmieszać z sodą i wymieszać z ciastem, pod koniec dodać kakao i olej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piec około 20-30 minut, sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest jeszcze mokre w środku. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Następnie przekroić na 3 równej grubości placki. Myjemy borówki, wkładamy do rondelka zasypujemy cukrem i dolewamy wodę. Gdy zaczną się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy je kilka minut by zmiękły i puściły sok. Zdejmujemy z ognia, przecedzamy przez sitko i studzimy płyn. Musimy otrzymać 1 szklankę soku-ewentualnie możemy dolać odrobinę wody. Ponownie podgrzewamy w garnku sok aby był gorący, zdejmujemy z ognia i wsypujemy całą galaretkę, dokładnie mieszamy by nie powstały grudki. Studzimy i czekamy aż zacznie tężeć. Wówczas ubijamy mikserem śmietankę na sztywno, zmniejszamy obroty miksera na mniejsze i dodajemy galaretkę z jagód, mieszamy tylko do połączenia się składników. Od razu przekładamy kremem ostudzone ciasto, na wierzch układamy borówki. Wkładamy przynajmniej na kilka godzin do lodówki.
Komentarze