Murzynek z bitą śmietaną i prażonym jabłkiem

4.5 (194 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto pyszne, puszyste i proste w wykonaniu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1szklanka mąki
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    3 łyżki wody

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek po obraniu
    2 galaretki truskawkowe

    Bita śmietana:
    200 ml śmietany 30%
    2 łyżeczki cukru pudru
    1 śmietan-fix
    2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wody.
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Murzynek z bitą śmietaną i prażonym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto:
    Margarynę, cukier, kakao i wodę umieścić w garnku. Postawić na małym ogniu i rozpuścić, zostawić do ostygnięcia. Następnie dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia i zmiksować. Białka ubić na pianę i delikatnie wymiesać z ciastem. Blachę 24x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w temperaturze 180C ok 25-30 minut do suchego patyczka. Ciasto wystudzić.

    2.Masa jabłkowa:
    Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Podsmażać aż jabłka zmiękną. W pół szklance gorącej wody rozmieszać galaretkę i wlać do jabłek. Jabłka odłożyć w zimne miejsce do ostudzenia. Gdy zacznie tężeć wyłożyć na ciasto.

    3. Śmietaną ubić z cukrem pudrem i śmietan-fix, pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę. Śmietaną wyłożyć na zastygnietą galaretkę. Można posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Galaretka Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Na zimno Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować