Murzynek

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Murzynek z polewą czekoladową i orzechami włoskimi. Proste ciasto, które lubi chyba każdy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 kostki margaryny
    6 łyżek zimnej wody
    3 łyżki kakao
    1,5 szklanki cukru
    5 jajek
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Polewa:
    4 łyżki kakao
    120 gramów masła lub margaryny
    3 łyżki mleka
    90 gramów cukru pudru

    Dodatkowo:
    3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, zimną wodę, kakao i cukier zagotować w garnku do rozpuszczenia i połączenia składników, przelać do miski i ostudzić. Po ostudzeniu dodać żółtka, mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką. Dodać pianę ubitą z białek i wymieszać do połączenia.

    Ciasto przelać do formy o wymiarach 24x24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 45-50 minut (do suchego patyczka).

    Przygotować polewę czekoladową. Do rondelka wlać mleko, dodać cukier puder, ustawić na małym ogniu i mieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać masło lub margarynę, następnie kakao i mieszać do rozpuszczenia i połączenia składników. Nie doprowadzać do wrzenia.

    Ostudzone ciasto polać polewą i posypać orzechami włoskimi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy