Murzyn wielkanocny

4.5 (180 ocen)

  • 2 godz.

Co roku gości na naszym wielkanocnym stole, tym razem w nieco odmienionej formie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Zaczyn:
    2,5 dag drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1/4 szklanki letniej wody

    Składniki suche:
    70 dag mąki pszennej
    30 dag mąki żytniej razowej
    1/2 szklanki zarodków pszennych
    1/2 szklanki otrąb pszennych
    2 łyżeczki soli
    garść siemienia lnianego
    garść sezamu
    garść słonecznika

    40 dag zakwasu
    3 szklanki letniej wody
    0,70 dag szynki, chudego boczku (pokrojone w duże paski)
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Szynki

Murzyn wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać składniki suche, dodać zaczyn, zakwas i wodę. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Połowę ciasta rozłożyć na prostokątną blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Na to ułożyć szynkę i boczek, przykryć drugą połową ciasta. Zostawić chwilę do wyrośnięcia.
    Piec w 200 stopniach około 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować