Muffiny z rabarbarem i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Lekkie muffiny z rabarbarem i kruszonką, wersja lżejsza z dodatkiem mąki ryżowej. Smaczne i jak zawsze polecam szybkie w przygotowaniu przepisy. Sezon na rabarbar i truskawki trwa, więc jak tu nie korzystać. Babeczki z kwaskowatym wnętrzem, słodyczy dodaje tutaj tylko kruszonka.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na około 12 muffin.

    jajka 2
    mleko 1/2 szklanki
    olej 1/3 szklanki
    mąka ryżowa 1/2 szklanki
    mąka pszenna 2/3 szklanki
    szczypta soli
    cukier waniliowy 16 g
    cukier 3-4 łyżki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    rabarbar 1 łodyga
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Kruszonka

Muffiny z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar umyć, odciąć końcówki, łodygę obrać z twardych włókien. Pokroić w drobną kostkę, zachowując parę plastrów do dekoracji na wierzch babeczki. Składniki sypkie połączyć w jednej misce, w drugiej zaś płynne. Składniki płynne przelać do sypkich, dokładnie połączyć i dodać rabarbar pokrojony w kostkę. Papiloty umieścić w formie, wypełnić ciastem do 2/3 wysokości, na wierzch wyłożyć po dwa plastry rabarbaru, z kruszonką.

    Kruszonka

    masło 100 g
    cukier 70 g
    mąka 150 g
    Mąkę połączyć z cukrem, dodać posiekane masło, rozetrzeć palcami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować