Muffiny z jajek i warzyw

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Muffiny z jajek i warzyw to najlepiej jeść je zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Są wtedy jak puchate baryłki. Na zimno też smakują i warto je zabrać w pudełku na drugie śniadanie do pracy.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 6 jajek
    1/2 cebuli
    1/4 czerwonej papryki
    trochę cukinii,
    2 różyczki brokuła lub kalafiora
    1/2 opakowania fety
    olej
    tymianek
    oregano

Muffiny z jajek i warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbić do miski i roztrzepać. Paprykę, cebulę i cukinię pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni i lekko podsmażyć cebulę paprykę i cukinię. Wystudzić lekko. Brokuła lub kalafiora porwać na małe kawałki i sparzyć wrzątkiem. Wszystko wrzucić do jaj. Doprawiać solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Na koniec dodać pokruszoną fetę.
    Przelać do formy na muffinki. Piec do 30 minut w 180 stopniach C.
    Podałam z chlebem żytnim .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy