Muffiny piernikowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Piękny i smaczny sposób na udekorowanie świątecznego stołu.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 1 szklanka mąki
    * 1/2 szklanki brązowego cukru
    * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 1 łyżka kakao
    * 3 łyżki przyprawy do piernika
    * 2 jajka
    * 125 g masła
    * rodzynki, suszona żurawina, orzechy
    * 1 łyżka miodu prawdziwego ( opcjonalnie )
    * powidła
    * foremki na muffiny
    * posypka do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffiny piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utarłam z cukrem za pomocą miksera. Wbiłam jajka i ucierałam dalej. Dodałam przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz miód.

    Wrzuciłam garść bakalii: rodzynki, żurawinę i orzechy i wymieszałam.


    Nakładałam do foremek na muffiny dwie małe i płaskie łyżeczki ciasta, pół łyżeczki powideł i na to wykładałam jeszcze dwie płaskie łyżeczki ciasta. Wysokość surowego ciasta sięgała 3/4 wysokości foremki.


    Tak przygotowane do wypieków piekłam 30 minut w 180 stopniach w nagrzanym piekarniku.

    Po wyjęciu z piekarnika ozdobiłam lukrem i posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować