W sam raz na drugie śniadanie do szkoły, czy też na przegryzkę dla maniaka komputerowego... Marchew i mnóstwo bakalii... Małe co nieco na poprawę myślenia...
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- jaja: 4 sztuki
- cukier: 1.5 szklanki
- olej: 1.25 szklanki
- mąka: 2 szklanki
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- soda: 1 łyżeczka
- marchew (starta na tarce jarzynowej): 2 szklanki
- suszona żurawina: 100 gramów
- orzechy włoskie: 100 gramów
- ananas (z puszki, bez zalewy (około 1/2 puszki) pokrojony w kawałki): 100 gramów
- przyprawa do piernika: 1 łyżka
Muffiny marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika, miksujemy, dodajemy startą marchew, suszoną żurawinę, posiekane orzechy włoskie oraz ananasa. Całość mieszamy łyżką. Formę do muffinków wykładamy papilotkami, które napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180 st.C około 25-30 minut. Przed wyjęciem możemy sprawdzić patyczkiem ,czy muffinki są upieczone. Patyczek powinien być suchy.
Komentarze