Muffiny marchewkowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W sam raz na drugie śniadanie do szkoły, czy też na przegryzkę dla maniaka komputerowego... Marchew i mnóstwo bakalii... Małe co nieco na poprawę myślenia...

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jaja: 4 sztuki
    - cukier: 1.5 szklanki
    - olej: 1.25 szklanki
    - mąka: 2 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - soda: 1 łyżeczka
    - marchew (starta na tarce jarzynowej): 2 szklanki
    - suszona żurawina: 100 gramów
    - orzechy włoskie: 100 gramów
    - ananas (z puszki, bez zalewy (około 1/2 puszki) pokrojony w kawałki): 100 gramów
    - przyprawa do piernika: 1 łyżka

Muffiny marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika, miksujemy, dodajemy startą marchew, suszoną żurawinę, posiekane orzechy włoskie oraz ananasa. Całość mieszamy łyżką. Formę do muffinków wykładamy papilotkami, które napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180 st.C około 25-30 minut. Przed wyjęciem możemy sprawdzić patyczkiem ,czy muffinki są upieczone. Patyczek powinien być suchy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy