Muffiny kakaowe z cytrynowym nadzieniem

0 (0 ocen)

Mocno kakaowe muffiny z orzeźwiającym nadzieniem cytrynowym. Świetnie komponują się z kawą lub herbatą.

Składniki:

  • - 250 g mąki pszennej
    - 5 czubatych łyżek kakao
    - 3/4 szklanki cukru
    - szklanka mleka 2%
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    - 1/2 szklanki oleju rzepakowego
    - 2 jajka
    *nadzienie:
    - słoiczek lemon curdu (ok. 200g)
    - cukier puder do dekoracji

Muffiny kakaowe z cytrynowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, a drugiej - mokre. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy drewnianą łyżką. Do silikonowych foremek ustawionych na blasze rozdzielamy połowę masy. Następnie do każdej foremki nakładamy po 1-1,5 łyżeczki lemon curdu uważając, by nie dotykał krawędzi (krem trzeba rozłożyć delikatnie na sam środek foremki). Następnie do foremek rozdzielamy pozostałe ciasto. Muffinki wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 20 minut. Gotowe odstawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy