Muffiny czekoladowe pulchne

4.51 (198 ocen)

  • 45 min

Muffiny czekoladowe bardzo delikatne, puszyste ciasto z dużymi kawałkami czekolady, cóż prostszego i bardziej smakowitego na weekendowe popołudnie.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:

    mąka pszenna 2 szklanki
    masło miękkie 150 g
    cukier 1 szklanka
    kakao 4 łyżki
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    jajka 4-5 szt
    kawa rozpuszczalna 1 łyżka
    mleko 200 ml
    czekolada 1 tabliczka
    ponadto: do dekoracji czekolada, lub polewa, kuleczki dekoracyjne.
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffiny czekoladowe pulchne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    Piekarnik nagrzać do 200 °C ( góra-dół), czekoladę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło utrzeć z cukrem, na gładko za pomocą miksera. Jajka starannie oddzielić białko od żółtka ( białka będą potrzebne na sam koniec, należy z nich ubić sztywną pianę) dodać żółtka, po jednym kolejno, a następnie mleko. Dokładnie połączyć składniki. Wszystkie sypkie składniki przesiać, dodać miksując dokładnie składniki. Białka ubić na sztywną pianę delikatnie już ręcznie połączyć z ciastem. Dodać czekoladę w kawałkach. W foremce umieścić papilotki do muffin, które wypełnić do 2/3 foremki. Piec do 20-25 minut w temperaturze 190-200 °C. Najlepiej do suchego patyczka, powinny być delikatne i puchate. Dekoracja wg uznania, u mnie była to czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej, z dekoracją w postaci koralików.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować