Muffiny czekoladowe pulchne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200 °C ( góra-dół), czekoladę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło utrzeć z cukrem, na gładko za pomocą miksera. Jajka starannie oddzielić białko od żółtka ( białka będą potrzebne na sam koniec, należy z nich ubić sztywną pianę) dodać żółtka, po jednym kolejno, a następnie mleko. Dokładnie połączyć składniki. Wszystkie sypkie składniki przesiać, dodać miksując dokładnie składniki. Białka ubić na sztywną pianę delikatnie już ręcznie połączyć z ciastem. Dodać czekoladę w kawałkach. W foremce umieścić papilotki do muffin, które wypełnić do 2/3 foremki. Piec do 20-25 minut w temperaturze 190-200 °C. Najlepiej do suchego patyczka, powinny być delikatne i puchate. Dekoracja wg uznania, u mnie była to czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej, z dekoracją w postaci koralików.
Komentarze