Muffiny bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik do 175 stopni.
Przesiać mąkę z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia, solą i dodać cukier.
Dodawać po kolei: jajko, ciepłą wodę, maślankę, olej, esencję waniliową i miksować ok. 3 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.
2.Zrobić nadzienie: Ubić pianę z białka, pod koniec ubijania dodać cukier puder, na końcu wsypać wiórki i delikatnie wymieszać.
3.Do foremek wlewamy 1 łyżkę czekoladowego ciasta, na to nakładamy 1 łyżkę nadzienia i przykrywamy je łyżką ciasta. Całość ma wypełnić 3/4 foremki (nie więcej, bo babeczki urosną, gdy będzie za dużo masy, to po prostu nam wycieknie, ciasto jest rzadkie).
4.Pieczemy ok. 20-25 minut, do suchego patyczka.
Można zrobić polewę, np. rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem kremówki lub masła, ale to już każdy wg swoich preferencji:)
Porady
Jeżeli macie małe jajka, to ubijcie pianę z dwóch białek, żeby nie zabrakło nadzienia.
Komentarze