Muffiny Bounty

4.46 (149 ocen)

  • 20 min

Połączenie dwóch niesamowitych smaków - czekolady i kokosa, w smaku przypominają znanego batonika. Prawdziwy raj dla łasuchów!

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka [0.75 szklanki]
    kakao [0.25 szklanki]
    jajka [1 szt.]
    cukier [0.75 szklanki]
    soda oczyszczona [0.5 łyżeczki]
    proszek do pieczenia [0.25 łyżeczki]
    sól [0.25 łyżeczki]
    maślanka lub jogurt naturalny [0.25 szklanki]
    ciepła woda [0.25 szklanki]
    olej [1.5 łyżki]
    esencja waniliowa [1 łyżeczka]

    Nadzienie:
    wiórki kokosowe [0.5 szklanki]
    białko z jajka [1 szt.]
    cukier puder [0.25 szklanki]
Wystaw ocenę:

4.46 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffiny bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni.

    Przesiać mąkę z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia, solą i dodać cukier.
    Dodawać po kolei: jajko, ciepłą wodę, maślankę, olej, esencję waniliową i miksować ok. 3 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • 2. Zrobić nadzienie: Ubić pianę z białka, pod koniec ubijania dodać cukier puder, na końcu wsypać wiórki i delikatnie wymieszać.
  • 3. Do foremek wlewamy 1 łyżkę czekoladowego ciasta, na to nakładamy 1 łyżkę nadzienia i przykrywamy je łyżką ciasta. Całość ma wypełnić 3/4 foremki (nie więcej, bo babeczki urosną, gdy będzie za dużo masy, to po prostu nam wycieknie, ciasto jest rzadkie).
  • 4. Pieczemy ok. 20-25 minut, do suchego patyczka.

    Można zrobić polewę, np. rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem kremówki lub masła, ale to już każdy wg swoich preferencji:)

Porady

Jeżeli macie małe jajka, to ubijcie pianę z dwóch białek, żeby nie zabrakło nadzienia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować