Muffiny

5 (150 ocen)

  • 30 min

Szybkie, lekkie i delikatne

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    2/3 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    odrobina aromatu waniliowego
    1 szklanka mleka
    80-90 g oleju lub roztopione masło tj. ok. 1/3 szkl.
    2 jajka
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie zaczynam od wrzucenia do miski suchych składników (maka, cukier, proszek) a potem dodaję mokre (olej lub masło, aromat, mleko i jaja).
  • wymieszane składniki 2. Mieszam wszystko łyżką.
  • 12 babeczek przed upieczeniem 3. Nakładam do formy wyłożonej papierkami lub do sylikonowych foremek tak jak u mnie (najlepiej jak ciasta będzie do 2/3 wysokości) i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę ok. 25 minut.

Porady

Do babeczek można dodać np. rodzynki jeśli ktoś lubi. A zamiast aromatu możemy dodać miąższ z laski wanilii, tylko trzeba uważać żeby nie przesadzić ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować