Muffinki z mięsa mielonego z dwoma farszami

4.51 (179 ocen)

  • 60 min

Muffinki z mięsa mielonego z dwoma farszami - pieczarkowym lub paprykowym. Smaczne, pachnące, soczyste. Idealna przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy, a także ciekawa propozycja obiadowa. Pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki)
    1 jajko (L)
    3 cebule
    1 duża marchew
    1 ząbek czosnku
    miąższ z 2 kromek chleba
    1 papryka
    15 dag małych pieczarek
    2 łyżki majonezu
    3 łyżki keczupu
    10 dag drobno startego żółtego sera
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    łyżka masła
    olej i bułka tarta do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.51 (179 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffinki z mięsa mielonego z dwoma farszami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule drobno posiekać, zeszklić na maśle, posolić i udusić do miękkości. Marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w kosteczkę i każde z osobna poddusić soląc do smaku.
  • 2. Miąższ chleba posiekać na drobniutko. Mięso wymieszać z jajkiem, miąższem chleba, marchewką, cebulą (część odkładamy do farszu). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
  • image-0hd42jk 3. Blachę do muffinek (u mnie na 12 sztuk) wysmarować olejem i posypać bułką tartą. Z masy mięsnej zwilżonymi rękami utworzyć 12 kulek, włożyć do blachy i uformować "gniazdka" z wgłębieniem na środku.
  • 4. Odłożoną cebulę podzielić na dwie części, do jednej dodać pieczarki, a do drugiej paprykę. Wyłożyć farsz na mięso (każdy farsz na 6 szt muffinek). Wymieszać keczup z majonezem. Na każdą muffinkę wyłożyć ok 1 łyżeczki i lekko rozsmarować.
  • image-279ua97 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 30 minut. Po tym czasie muffinki posypać serem i zostawić jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku aby ser się rozpuścił a mięso "odpoczęło".

Porady

Pieczarki, paprykę i cebulę można wymieszać razem i zrobić jeden rodzaj farszu, dodając do tego np. kukurydzę, żeby było kolorowo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować