Muffinki z jabłkami i owsianą kruszonką

0 (0 ocen)

  • 40 min

idealny jesienny poranek

  • 40 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    pół kostki roztopionego masła
    4 łyżki cukru
    3/4 szklanki mleka
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka cynamonu
    2 jabłka
    opcjonalnie: garść rodzynek

    kruszonka:
    1/4 szklanki mąki
    1/4 szklanki płatków owsianych
    3 łyżki roztopionego masła
    3 łyżki cukru

Muffinki z jabłkami i owsianą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • muffinki z jabłkami 1. W jednej misce połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek i cynamon.
    W drugiej wymieszać składniki mokre: jajka, masło, mleko.
    Zawartość obu misek połączyć i pomieszać chwilę, ważne by pozostały dalej grudki, wtedy ciasto będzie wilgotne, a nie twarde.
    Dodać do ciasta pokrojone w kostkę jabłka i rodzynki (ja część ciasta przełożyłam do innej miski, tam dodałam rodzynki, muffinki z rodzynkami piekłam w formie do mini muffinek).
    Przekładać ciasto do formy silikonowej do pieczenia muffinek, do 3/4 wysokości zagłębienia.
    Składniki na kruszonkę zagnieść ze sobą - w razie potrzeby, gdy będzie za sucha dodać więcej masła, gdy za mokra więcej płatków lub mąki.
    Posypać kruszonką każdą muffinkę.
    Piec 20 minut w temp. 190 st.C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy