Muffinki z jabłkami i orzechami na maślance

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zapraszam na muffinki. Ciasto przygotowałam na maślance z dodatkiem jabłek i orzechów. Muffinki są bardzo pyszne o lekkim kwaśnym smaku. Polecam.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jabłka ( 250 g )
    6 łyżek maślanki
    1 łyżka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 jajko
    8 - 10 łyżek mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    garść orzechów włoskich
    2 łyżki oleju
    silikonowe foremki
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffinki z jabłkami i orzechami na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy kroimy na mniejsze kawałeczki. Jabłka myjemy i wycieramy, kroimy i usuwamy gniazda nasienne. Obieramy i kroimy w kosteczkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do miski i dodajemy jajko, maślankę, oba cukry i mieszamy.
    Wsypujemy mąkę i proszek oraz orzechy i olej, mieszamy. Ciasto przekładamy do silikonowych foremek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 - 40 minut do suchego patyczka. Gotowe muffinki wyjmujemy z foremek i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować